LWEO

Monetaire Zaken

Monetaire Zaken

Geld wordt wel het smeermiddel van de economie genoemd, het is nodig om het goederen- en dienstenverkeer soepel te laten verlopen. Geld bestaat uit munten en bankbiljetten, maar de laatste decennia is geld steeds meer een onstoffelijk goed geworden, waarover we kunnen beschikken via pinpas, chipknip, internet en mobiele telefoon. Maar niet al het geld waarover we beschikken is bruikbaar in het betalingsverkeer. Een spaarrekening is mooi, maar je kunt er niet direct mee betalen. Ook geld dat belegd is in aandelen zal eerst te gelde moeten worden gemaakt, wil het als ruilmiddel dienst kunnen doen.
Hoe meer geld er in omloop is, hoe groter de kans op inflatie. Hierdoor neemt de koopkracht van het geld af en worden geldvermogens minder waard.
Het is de taak van de Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB) om de inflatie te beperken en er op toe te zien dat financiële markten ordelijk verlopen. Dat dit niet altijd vanzelf gaat, hebben we gemerkt met de kredietcrisis in 2008. Banken gingen failliet en overheden waren genoodzaakt om grote banken te steunen of over te nemen. Deze financiële crisis was het begin van een totale economische crisis waarbij zelfs landen failliet dreigden te gaan.

Monetaire Zaken is een keuzeonderwerp dat deel uit kan maken van het schoolexamen.

Links:
Altijd wat (NCRV)
Een speciale uitzendiging over hebzucht, geld en economische crisis: 45 minuten. Reportage over Raphael Fellmer die vrijwillig geldloos door het leven probeert te gaan. Ook alternatieve geldsystemen en lokale munteenheden komen aan bod.
Ook geld kost geld: over manieren van betalen, de veiligheid en de kosten ervan (lesbrief DNB).
The money fix: Geld, schuld en de onbeargumenteerde afhankelijkheid van geld in samenlevingen: 79 minuten. Nederlands ondertiteld.