Hoe wilt u lesgeven?
De onderbouwmethode van de LWEO wordt geschreven door leraren die zelf met het lesmateriaal werken. Zij putten uit eigen ervaring en nemen opmerkingen van andere gebruikers mee bij het voortdurend verbeteren van de methode. Omdat de methode snel aanpasbaar is, kunnen actuele economische ontwikkelingen en nieuwe didactische inzichten meteen verwerkt worden.
De kern van de methode bestaat uit lesbrieven/modules, waardoor deze zeer flexibel inzetbaar is: elke school kan zo zijn eigen volgorde bepalen. Deze kern komt terug in het folio en de digitale leermiddelen. Hoe wilt u lesgeven?
Papier
Lesgeven op papier.
Papier + Digitaal
Lesgeven op papier met digitale ondersteuning.
Volledig digitaal
Geen papier, enkel digitaal.
Voordelen methode
Lesbrieven: leer- en werkboek tegelijkertijd
Alle lesbrieven van de methode zijn losbladig en worden geleverd in een 23-gaats uitvoering. De docent kan de methode gemakkelijk aanvullen met eigen materiaal. De lesbrieven zijn gericht op zelfstandig werken en leren.
Behandeling theorie in context
Er wordt steeds geprobeerd om de theorie in een context te plaatsen zodat die beter beklijft. Er is dus niet gekozen voor een op de wetenschap gerichte indeling van de stof.
Geen gebruik van voorbeelden
Belangrijke begrippen zijn niet gemarkeerd
Een essentiële vaardigheid die een zelfstandig lerende leerling zich eigen moet maken is het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Om die reden zijn er in de tekst geen begrippen gemarkeerd, de leerling moet zelf aan de slag met een markeerstift en bij de pdf’s in ‘LWEOplus Totaal’ met de markeerfunctie. Deze werkwijze betaalt zich uit bij het maken van het CE, leerlingen kunnen dan goed omgaan met het halen van de essentie uit de vele informatiebronnen die op het CE gebruikt worden.
Om de leerling te helpen bij het aanleren van deze vaardigheid staan de belangrijkste begrippen steeds aan het eind van een hoofdstuk vermeld in de volgorde waarin ze voorkomen in de tekst.
Concentrische opbouw
Bij iedere lesbrief een apart boekje met uitwerkingen
Leerlingen kunnen hun antwoorden op de opdrachten uit de reguliere hoofdstukken controleren met de uitwerkingenboekjes. Hiermee kan een leerling zelfstandig en in eigen tempo een lesbrief doornemen.
Leerdoelen en zelftesten in de lesbrieven
Alle eindtermen zijn opnieuw geformuleerd in voor leerlingen begrijpelijke leerdoelstellingen. Deze vindt de leerling samen met een zelftest steeds terug aan het einde van een hoofdstuk.
Extra oefenopgaven
Bij elke lesbrief zijn extra oefenopgaven beschikbaar. Deze kunnen de leerlingen downloaden van de website.
Lesgeven op papier
De LWEO-methode dekt het volledige examenprogramma. De LWEO havo-methode bestaat voor het examen 2023 en verder uit zes lesbrieven en vijf keuzeonderwerpen, de vwo-methode voor het examen van 2023 en verder bestaat uit zeven lesbrieven en vijf keuzeonderwerpen. In de onderbouw kan er gewerkt worden met drie lesbrieven voor in de tweede klas, of twee lesbrieven voor in de derde klas (welke ook in een Engelstalige versie beschikbaar zijn).
De methode bestaat uit lesbrieven in plaats van boeken:
- Lesmateriaal is losbladig in 23-gaats uitvoering.
Flexibel, de docent kan zijn eigen volgorde bepalen.
Gemakkelijk aan te vullen met materiaal van de docent.
Lesmateriaal is van de leerling zelf.
Leerlingen kunnen aantekeningen maken.
Papier + Digitaal
Leerlingen kunnen met papieren lesbrieven werken maar het is ook mogelijk om te werken met bewerkbare pdf’s (LWEOplus totaal). Bij deze pdf’s blijven alle aantekeningen van voorgaande jaren bewaard.
LWEOplus
Extra lesmateriaal voor naast de lesbrieven
LWEOplus
LWEOplus is een website waarop de docent met enkele muisklikken voor elke klas afzonderlijk een site kan samenstellen door onderdelen per lesbrief en per hoofdstuk te activeren of te deactiveren. Wat leerlingen op deze website zien, is afhankelijk van wat de docent activeert. Voor elk leerjaar of elke klas kan een website samengesteld worden. De leerlingen krijgen een klassencode en kunnen daarna met hun eigen wachtwoord inloggen. Alle onderdelen zijn voor de leerlingen het hele schooljaar beschikbaar. Het product wordt per leerling, per schooljaar besteld.
Op de LWEOplus-site staan:
• uitwerkingen van de opdrachten per lesbrief en per hoofdstuk;
• samenvattingen per lesbrief en per hoofdstuk;
• antwoorden op de zelftesten en bouwstenen per lesbrief en per hoofdstuk;
• meerkeuzevragen per lesbrief en per hoofdstuk, die online gemaakt kunnen worden;
• examenopgaven per lesbrief;
• digilesbrieven;
• examenvoorbereiding in de vorm van een diagnostische toets.
Volledig digitaal
Leerlingen kunnen met papieren lesbrieven werken maar het is ook mogelijk om te werken met bewerkbare pdf’s (LWEOplus totaal). Bij deze pdf’s blijven alle aantekeningen van voorgaande jaren bewaard. Naast de methode is er een adaptief toetssysteem (Oefen Adapt), waarmee leerlingen diagnostische toetsen kunnen maken. Het systeem zorgt ervoor dat leerlingen automatisch naar een steeds hoger leerniveau worden gebracht: memoriseren → begrijpen → toepassen → analyseren.
LWEOplus Totaal
LWEOplus inclusief alle lesbrieven
LWEOplus Totaal
In LWEOplus Totaal is het product LWEOplus uitgebreid met de lesbrieven in digitale vorm. LWEOplus Totaal wordt geopend binnen de browser van het gebruikte apparaat, het systeem is alleen online te gebruiken en device onafhankelijk. Net als bij LWEOplus bepaalt de docent hoe de website van de leerling eruitziet en met welke lesbrieven de leerling in de loop van het jaar gaat werken.
Leerlingen kunnen in de lesbrieven antwoorden en aantekeningen noteren, tekst markeren of onderstrepen, lijnen trekken in grafieken en plaatjes uploaden. Als de leerling het product in het nieuwe schooljaar van de bovenbouw weer aanschaft, worden de aantekeningen naar de volgende klas meegenomen.
De docent kan aantekeningen in de digitale lesbrieven plaatsen en de lesbrieven in de les projecteren door zijn apparaat aan te sluiten op een digitaal schoolbord. De docent kan zijn aantekeningen delen met zijn leerlingen of met de collega’s van zijn school. Aantekeningen kunnen over meerdere jaren bewaard worden. Wanneer de leerlingen LWEOplus Totaal in gebruik hebben, heeft de docent hier automatisch toegang toe. Het product wordt per leerling, per schooljaar besteld.
Methode Adapt 3e klas
De volledige digitale adaptieve methode voor de derde klas.
Methode Adapt 3e klas
Methode Adapt 3e klas is een volledig digitale methode en is te gebruiken op computer, laptop of tablet. De methode is flexibel: de docent kan eigen materiaal toevoegen aan het lesmateriaal, hij kan hoofdstukken verschuiven en hij kan kiezen om sommige leerlingen de uitwerkingen te geven en andere niet. De docent heeft inzicht in de voortgang van elke leerling afzonderlijk, hij kan zien op welk niveau een leerling goed scoort en waar verbetering nodig is.
De leerlingen lezen de teksten en maken de opdrachten digitaal. Het systeem controleert de antwoorden en geeft hierop feedback, mits de docent dat zo heeft ingesteld. Aan het einde van elk hoofdstuk staat een oefenparagraaf, met gemakkelijke of moeilijke opdrachten, afhankelijk van de antwoorden die de leerling heeft gegeven bij de eerdere opdrachten. Het systeem is adaptief: er wordt rekening gehouden met het niveau van de leerling, het laat de leerling oefenen met wat hij nog niet goed beheerst. Elk hoofdstuk heeft ter afsluiting een diagnostische toets.
Een school die nog niet wil overschakelen op een volledig digitale methode kan naast de webmethode het papieren materiaal blijven gebruiken: Methode Adapt plus Kopen en Werken. Zo kan er afgewisseld worden tussen papier en beeldscherm en kan er toch adaptief geoefend worden.
Om Methode Adapt 3e klas te bekijken kunt u een gratis demo-account aanvragen door een e-mail te sturen naar postbus@lweo.nl.
presentatie Adapt
handleiding Adapt 3e klas
privacybijsluiter Adapt
Ondersteunende digitale producten
Docenten website
Online toetsenbank voor docenten.
Docentenwebsite
De beveiligde docentenwebsite is toegankelijk voor scholen die er een abonnement op hebben. De website geeft toegang tot:
• meer dan 2.700 opgaven met open vragen gerangschikt per lesbrief;
• 5.100+ meerkeuzevragen, gerangschikt per lesbrief (in Word);
• alle examens in Word vanaf 2000 voor havo en vwo;
• praktische opdrachten;
• antwoorden op de zelftesten en bouwstenen die in de lesbrieven staan;
• uitwerkingen van de opdrachten uit de lesbrieven;
• experimenten.
Docenten presentatie
Lesbrieven weergeven op een digitaal schoolbord.
Docentenpresentatie
Docenten die geen LWEOplus Totaal voor hun leerlingen bestellen, kunnen toch de digitale lesbrieven in de klas gebruiken door middel van de website Docentenpresentatie. Met deze site hebben alle docenten van de school toegang tot de digitale lesbrieven. De lesbrieven kunnen in de les op het digitale schoolbord geprojecteerd worden, de docent kan aantekeningen maken, tekst markeren, lijnen trekken in grafieken en plaatjes uploaden. Zolang een school het product afneemt blijven de aantekeningen van de vorige schooljaren beschikbaar.
privacybijsluiter docentenpresentatie
Overzicht lesbrieven
Lesbrieven onderbouw tweede klas
Jonge Consumenten 7e druk
Jonge Consumenten 7e druk
Inhoudsopgave
Voorwoord
Hoofdstuk 1. Begroten
1.1 Zakgeld
1.2 Wat doe je met je (zak)geld?
1.3 Huishoudens en hun financiën
1.3.1 Huishoudens en geld uitgeven
1.3.2 Een begroting maken als gezin
1.4 Het huishoudboekje van de overheid
1.4.1 Wat gebeurt er op Prinsjesdag?
1.4.2 Uitgaven overheid
1.4.3 Inkomsten overheid
Eerste kennismaking met bouwstenen
Hoofdstuk 2. Sparen en lenen
2.1 Inleiding
2.2 Sparen
2.2.1 Rente op een spaarrekening
2.2.2 Rente berekenen
2.2.3 Rente over rente (samengestelde interest)
2.2.4 Percentages om te vergelijken
2.2.5 Procenten en procentpunten
2.3 Lenen
Bouwstenen bij hoofdstuk 2
Hoofdstuk 3. Financiële beslissingen
3.1 Samen leven, zelf verantwoordelijk
3.2 Financiële planning
3.3 Verzekeren
3.4 Wonen: huren of kopen?
3.5 Erven
Bouwstenen bij hoofdstuk 3
Hoofdstuk 4. De consument dat ben jij
4.1 Inleiding
4.2 De sociale consument
4.3 De gezonde consument
4.4 De milieubewuste consument
Bouwstenen bij hoofdstuk 4
Woordenlijst
Overzicht vaardigheden
Omrekenen
Rekenen
Afronden
Diagram
Tabel
Deel van het geheel
Van deel naar geheel
Procentuele veranderingen
Rekenen met procentuele veranderingen
Kiezen en Werken 6e druk
Kiezen en Werken 6e druk
Inhoudsopgave
Voorwoord
Hoofdstuk 1. De verdeling van het inkomen
1.1 Hoe kom je aan geld?
1.1.1. Primaire inkomens en overdrachtsinkomens
1.1.2 Productiefactoren
1.2 Iedereen evenveel?
1.2.1 Inkomensverdeling
1.2.2 Is de hoogte van je inkomen belangrijk?
Bouwstenen bij hoofdstuk 1
Hoofdstuk 2. Markten
2.1 Vraag en aanbod op de markt
2.2 De arbeidsmarkt
2.2.1 Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt
Bouwstenen bij hoofdstuk 2
Hoofdstuk 3. Een eigen bedrijf
3.1 Werken in loondienst of als eigen baas
3.2 Omzet, brutowinst en nettowinst
3.3 Een ondernemingsplan schrijven
3.3.1. Financieel plan
3.3.2. Marketingplan
Bouwstenen bij hoofdstuk 3
Hoofdstuk 4. De financiële administratie van een eigen bedrijf
4.1 De balans
4.2 De resultatenrekening
4.3 Belasting over de Toegevoegde Waarde (btw)
Bouwstenen bij hoofdstuk 4
Woordenlijst
Overzicht vaardigheden
Inclusief en exclusief btw
Samen Leven 6e druk
Samen Leven 6e druk
Inhoudsopgave
Voorwoord
Hoofdstuk 1. Nederland en de wereld
1.1 Hoe belangrijk is de wereld voor Nederland?
1.2 Wisselkoersen
1.3 Waarom handel met het buitenland?
1.4 Factoren die de internationale handel bepalen
1.5 De Europese Unie (EU) en de Economische en Monetaire Unie (EMU)
1.6 Invoer en uitvoer van goederen van Nederland
1.7 Het belang van de export voor de Nederlandse economie
Bouwstenen bij hoofdstuk 1
Hoofdstuk 2. De overheid om ons heen
2.1 Inleiding
2.2 Wat is en doet de overheid?
2.3 De overheid als werkgever
2.4 De overheid als inkomensverdeler
2.4.1 Overdrachtsinkomens
2.4.2 Vergrijzing
2.4.3 Herverdelen: inkomstenbelasting en progressie
2.5 Overheidssaldo en overheidsschuld
Bouwstenen bij hoofdstuk 2
Hoofdstuk 3. Op weg naar een circulaire economie
3.1 Inleiding
3.2 Van lineair naar circulair
3.3 Gebruiksmaximalisatie
3.4 Levensduurverlenging
3.5 Hergebruik van grondstoffen
3.6 De overheid en de circulaire economie
3.7 De circulaire consument
Bouwstenen bij hoofdstuk 3
Woordenlijst
Lesbrieven onderbouw derde klas
Kopen en Werken 3e druk
Kopen en Werken 3e druk
Inhoudsopgave
Voorwoord
Hoofdstuk 1. Begroten voor iedereen
1.1 Zakgeld
1.2 Wat doe je met je (zak)geld?
1.3 Huishoudens en hun financiën
1.3.1 Huishoudens en geld uitgeven
1.3.2 Een begroting maken als gezin
1.4 Het huishoudboekje van de overheid
1.4.1 Wat gebeurt er op Prinsjesdag?
1.4.2 Uitgaven overheid
1.4.3 Inkomsten overheid
Bouwstenen bij hoofdstuk 1
Hoofdstuk 2. De verdeling van het inkomen
2.1 Hoe kom je aan geld?
2.1.1. Primaire inkomens en overdrachtsinkomens
2.1.2 Productiefactoren
2.2 Iedereen evenveel?
2.2.1 Inkomensverdeling
2.2.2 Is de hoogte van je inkomen belangrijk?
Bouwstenen bij hoofdstuk 2
Hoofdstuk 3. Sparen en lenen
3.1 Inleiding
3.2 Sparen
3.2.1 Rente op een spaarrekening
3.2.2 Rente berekenen
3.2.3 Rente over rente (samengestelde interest)
3.2.4 Percentages om te vergelijken
3.2.5 Procenten en procentpunten
3.3 Lenen
Bouwstenen bij hoofdstuk 3
Hoofdstuk 4. Een eigen bedrijf
4.1 Werken in loondienst of als eigen baas
4.2 Omzet, brutowinst en nettowinst
4.3 Een ondernemingsplan schrijven
4.3.1. Financieel plan
4.3.2. Marketingplan
Bouwstenen bij hoofdstuk 4
Hoofdstuk 5. De financiële administratie van een eigen bedrijf
5.1 De balans
5.2 De resultatenrekening
5.3 Belasting over de Toegevoegde Waarde (btw)
Bouwstenen bij hoofdstuk 5
Hoofdstuk 6. Markten
6.1 Vraag en aanbod op de markt
6.2 De arbeidsmarkt
6.2.1 Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt
6.2.2 Arbeidsproductiviteit
6.2.3 Flexwerk
Bouwstenen bij hoofdstuk 6
Hoofdstuk 7. De consument dat ben jij
7.1 Inleiding
7.2 De sociale consument
7.3 De gezonde consument
7.4 De milieubewuste consument
7.5 De morele vrijbrief
Bouwstenen bij hoofdstuk 7
Hoofdstuk 8. Financiële zelfredzaamheid
8.1 Samen leven, zelf verantwoordelijk
8.2 Financiële planning
8.3 Verzekeren
8.4 Wonen: huren of kopen?
8.5 Erven
Bouwstenen bij hoofdstuk 8
Woordenlijst
Overzicht vaardigheden
Omrekenen
Diagram
Tabel
Rekenen
Deel van het geheel
Van deel naar geheel
Procentuele veranderingen
Rekenen met procentuele veranderingen
Inclusief en exclusief btw
De Samenleving 6e druk
De Samenleving 6e druk
Inhoudsopgave
Hoofdstuk 1. Nederland en de wereld
1.1 Hoe belangrijk is de wereld voor Nederland?
1.2 Wisselkoersen
1.3 Waarom handel met het buitenland?
1.4 Factoren die de internationale handel bepalen
1.5 De Europese Unie (EU) en de Economische en Monetaire Unie (EMU)
1.6 Invoer en uitvoer van goederen van Nederland
1.7 Het belang van de export voor de Nederlandse economie
Bouwstenen bij hoofdstuk 1
Hoofdstuk 2. De overheid om ons heen
2.1 Inleiding
2.2 Wat is en doet de overheid?
2.3 De overheid als werkgever
2.4 De overheid als inkomensverdeler
2.4.1 Overdrachtsinkomens
2.4.2 Vergrijzing
2.4.3 Herverdelen: inkomstenbelasting en progressie
2.5 Overheidssaldo en staatsschuld
Bouwstenen bij hoofdstuk 2
Hoofdstuk 3. Op weg naar een circulaire economie
3.1 Inleiding
3.2 Van lineair naar circulair
3.3 Gebruiksmaximalisatie
3.4 Levensduurverlenging
3.5 Hergebruik van grondstoffen
3.6 De overheid en de circulaire economie
3.7 De circulaire consument
Bouwstenen bij hoofdstuk 3
Woordenlijst
Buying and Working 3e druk
Buying and Working 3e druk
Table of contents
Foreword
Chapter 1. Budgeting for everybody
1.1 Pocket money
1.2 What do you do with your (pocket) money?
1.3 Households and their finances
1.3.1 Households and spending money
1.3.2 Making a budget as a family
1.4 The government’s finances
1.4.1 What happens on Budget Day?
1.4.2 Government expenditure
1.4.3 Government income
Building blocks with chapter 1
Chapter 2. The income distribution
2.1 How do you make money?
2.1.1. Primary incomes and transfer incomes
2.1.2 Factors of production
2.2 Everybody just as much?
2.2.1 Income distribution
2.2.2 Is the level of your income important?
Building blocks with chapter 2
Chapter 3. Saving and borrowing
3.1 Introduction
3.2 Saving
3.2.1 Interest on a savings account
3.2.2 Calculating interest
3.2.3 Interest on interest (compound interest)
3.2.4 Percentages for comparison
3.2.5 Percentages and percentage points
3.3 Borrowing
Building blocks with chapter 3
Chapter 4. An enterprise of your own
4.1 Working in paid employment or as your own boss
4.2 Turnover, gross profit and net profit
4.3 Drawing up a business plan
4.3.1. Financial plan
4.3.2. Marketing plan
Building blocks with chapter 4
Chapter 5. The financial administration of an enterprise of your own
5.1 The balance sheet
5.2 The profit and loss account
5.3 Value Added Tax (VAT)
Building blocks with chapter 5
Chapter 6. Markets
6.1 Supply and demand on the market
6.2 The labour market
6.2.1 Supply and demand on the labour market
6.2.2 Labour productivity
6.2.3 Flexible work
Building blocks with chapter 6
Chapter 7. The consumer is you
7.1 Introduction
7.2 The social consumer
7.3 The healthy consumer
7.4 The environmentally-aware consumer
7.5 The moral licence
Building blocks with chapter 7
Chapter 8. Financial self-reliance
8.1 Living together, individual responsibility
8.2 Financial planning
8.3 Insurance
8.4 Living: rent or buy?
8.5 Inherit
Building blocks with chapter 8
Vocabulary
Table of skills
Converting amounts
Diagram
Table
Calculating
Part of the whole
From part to whole
Changes in percentages
Calculating with changes in percentages
Inclusive and exclusive of VAT
Society 6e druk
Society 6e druk
Table of contents
Chapter 1. The Netherlands and the world
1.1 How important is the world for the Netherlands?
1.2 Exchange rates
1.3 Why trade with foreign countries?
1.4 Factors determining international trade
1.5 The European Union (EU) and the Economic and Monetary Union (EMU)
1.6 Import and export of goods from the Netherlands
1.7 The importance of the export to the Dutch economy
Building blocks with chapter 1
Chapter 2. The government around us
2.1 Introduction
2.2 What is the government and what does it do?
2.3 The government as employer
2.4 The government as income distributor
2.4.1 Transfer incomes
2.4.2 Ageing of society
2.4.3 Redistribution: income tax and progression
2.5 Government balance and national debt
Building blocks with chapter 2
Chapter 3. On the road to a circular economy
3.1 Introduction
3.2 From linear to circular
3.3 Maximisation of use
3.4 Extension of service life
3.5 Reuse of raw materials
3.6 The government and the circular economy
3.7 The circular consumer
Building blocks with chapter 3
Vocabulary