Voordelen methode
Modulaire lesmethode
Bepaal zelf de volgorde doordat de methode bestaat uit meerdere lesbrieven.
Leerstof direct toepassen
Theorie en opdrachten wisselen elkaar af.
Leer- en werkboek tegelijk
De lesbrieven zijn gebruiksmateriaal: leerlingen kunnen markeren en aantekeningen maken.
Hoe wilt u lesgeven?
Papier
Lesgeven op papier.
Papier + Digitaal
Lesgeven op papier met digitale ondersteuning.
Volledig digitaal
Geen papier, enkel digitaal.
Lesgeven op papier
De methode bestaat uit tien lesbrieven, waarvan er op dit moment twee bestemd zijn voor de twee verplichte keuzeonderwerpen.
De methode bestaat uit lesbrieven in plaats van boeken:
- Lesmateriaal is losbladig in 23-gaats uitvoering.
Flexibel, de docent kan zijn eigen volgorde bepalen.
Gemakkelijk aan te vullen met materiaal van de docent.
Lesmateriaal is van de leerling zelf.
Leerlingen kunnen aantekeningen maken.
Papier + Digitaal
Hier gebruikt u de papieren lesbrieven met digitale ondersteuning. U heeft de keuze uit het ‘Plus’ systeem en/of Adaptief oefenen (AdaptiefToets).
BEplus
Papier met digitale uitwerkingen en extra’s.
Wat is Bedrijfseconomieplus?
Als u met de papieren lesbrieven wilt werken maar niet met uitwerkingenboekjes per leerling, is BedrijfseconomiePlus wellicht geschikt. Hier kunnen alle onderdelen door de docent per klas, lesbrief en hoofdstuk aan- en uitgezet worden. Dit product neemt u per leerling per schooljaar af.
In BedrijfseconomiePlus staan:
- Uitwerkingen digitaal.
- Antwoorden zelftesten.
- Antwoorden cases.
- Samenvattingen en begrippenlijsten.
- Extra meerkeuzevragen.
- Examenopgaven gerangschikt per lesbrief.
AdaptiefToets
Papier met een digitaal oefensysteem.
Wat is AdaptiefToets?
Naast het werken met papieren lesbrieven en uitwerkingenboekjes kunt u leerlingen digitaal extra laten oefenen met de stof. Dan bestelt u naast de papieren lesbrieven en uitwerkingenboekjes het digitale product AdaptiefToets. Dit product neemt u per leerling per schooljaar af.
AdaptiefToets is een online oefen- en toetssysteem als aanvulling op de lesmethode. In dit oefentoetssysteem zijn per hoofdstuk de vragen van de zelftesten uit de lesbrieven opgenomen. Er zijn open en gesloten oefentoetsopgaven toegevoegd, plus extra trainingsopdrachten en toetsen. Ook vinden leerlingen in dit systeem samenvattingen, leerdoelen en begrippenlijsten per hoofdstuk en extra cases.
De opdrachten zijn op leerniveau gelabeld volgens het MBTA-principe: memoriseren, begrijpen, toepassen en analyseren. Het oefensysteem is adaptief en past zich aan aan het leerniveau van de leerling. Een leerling die moeite heeft met memoriseren krijgt veel vragen op dat niveau, een leerling die memoriseren goed beheerst, krijgt vragen op een hoger niveau, et cetera. Leerlingen krijgen, wanneer dat door de docent ingesteld is, meteen feedback op een gegeven antwoord. Het is ook mogelijk om opdrachten op onderwerp te selecteren.
Informatie voor de docent:
Alle onderdelen in AdaptiefToets kunnen door de docent per lesbrief en hoofdstuk aan- en uitgezet worden, zodat de docent kan bepalen waar de leerlingen toegang toe hebben. Dit kan per leerjaar, klas en leerling gedaan worden. De leerlingen maken een account aan en kunnen daarna met hun eigen wachtwoord inloggen. De docent kan eenvoudig eigen materiaal toevoegen en krijgt snel en eenvoudig inzicht in de voortgang van iedere leerling. Om AdaptiefToets te bekijken kan een docent een gratis demo-account aanvragen.
In AdaptiefToets staan:
- Zelftesten.
- Cases.
- Oefentoets meerkeuze.
- Oefentoets open vragen.
- Trainen.
- Samenvatting, begrippenlijst en leerdoelen.
- Toetsen over de gehele lesbrief.
Volledig digitaal
Hier werkt u volledig digitaal. U heeft de keuze uit het ‘Plus Totaal’ of BE Adaptief.
BEplus Totaal
BEplus inclusief alle lesbrieven.
Wat is Bedrijfseconomieplus Totaal?
BedrijfseconomiePlus Totaal is BedrijfseconomiePlus inclusief de lesbrieven. De papieren lesbrieven zijn daarbij een-op-een omgezet naar digitale lesbrieven en kunnen geopend worden binnen de browser. Leerlingen kunnen antwoorden en aantekeningen noteren, tekst markeren of onderstrepen, lijnen trekken in grafieken en eventueel plaatjes uploaden. Alle aantekeningen die een leerling maakt kunnen naar een volgende klas meegenomen worden mits het product in het nieuwe schooljaar weer is aangeschaft. Leerlingen die alle opgaven maken door middel van de digitale lesbrieven in BedrijfseconomiePlus Totaal hebben in principe geen papieren lesbrief meer nodig.
Informatie voor de docent:
Alle onderdelen in BedrijfseconomiePlus en BedrijfseconomiePlus Totaal kunnen door de docent per lesbrief en hoofdstuk aan- en uitgezet worden, zodat de docent kan bepalen waar de leerlingen toegang toe hebben. Dit kan per leerjaar of klas gedaan worden. De leerlingen krijgen een klassencode en kunnen daarna met hun eigen wachtwoord inloggen. Alle onderdelen zijn voor de leerlingen het hele schooljaar beschikbaar.
BE Adaptief
AdaptiefToets inclusief alle lesbrieven.
Wat is BE Adaptief?
BE Adaptief is AdaptiefToets inclusief alle lesbrieven. Hierbij blijven uiteraard alle adaptieve- en toets functionaliteiten behouden, maar kan ook de voortgang bekeken worden van de lesstof.
handleiding Adapt
privacybijsluiter Adaptief
Voor docenten
Docenten website
Online toetsenbank voor docenten.
Wat staat er op de docentenwebsite?
Docenten kunnen een abonnement nemen op de beveiligde docentenwebsite. Op de docentenwebsite staan onder andere:
- Cases
- Uitgebreide toetsenbank met zowel meerkeuze- als open vragen
- Uitwerkingen zelftesten
- Domeinen en eindtermen per lesbrief
- Centraal examens in Word
- Lessenplannen
- Praktische (spreadsheet)opdrachten
Het abonnement is alleen rechtstreeks te bestellen bij de LWEO. Het abonnement loopt van 1 augustus tot en met 31 juli.
Docenten presentatie
Lesbrieven weergeven op een digitaal schoolbord.
Wat is Docentenpresentatie?
Docenten die de lesbrieven digitaal tot hun beschikking willen hebben, kunnen een abonnement nemen op Docentenpresentatie bedrijfseconomie. Met deze site hebben alle docenten van een school toegang tot alle digitale lesbrieven. Zo kunnen de lesbrieven in de les geprojecteerd worden op bijvoorbeeld een digibord. De docent kan antwoorden en aantekeningen noteren, tekst markeren of onderstrepen, lijnen trekken in grafieken en eventueel plaatjes uploaden. Zolang een school het product afneemt blijven de aantekeningen e.d. van vorige schooljaren beschikbaar.
Een docent die BEplus totaal al voor zijn leerlingen besteld heeft, heeft al toegang tot de digitale lesbrieven.
Docenten-handleiding
Inhoud van de docentenwebsite op papier.
Wat staat er in de docentenhandleiding?
In de handleiding staan de lessenplannen, differentiatiemogelijkheden, errata, de antwoorden op de zelftesten en de uitwerkingen van in de lesbrieven opgenomen cases.
Voordelen methode
Lesbrieven: leer- en werkboek tegelijkertijd
Alle papieren lesbrieven zijn losbladig en worden geleverd in A4 formaat en een 23-gaats uitvoering waardoor leerlingen ze gemakkelijk in een map of snelhechter kunnen stoppen. Ze vormen een leer- en werkboek tegelijk: leerteksten en opgaven wisselen elkaar af. Dit geeft leerlingen direct de mogelijkheid om te theorie toe te passen. Leerlingen kunnen in de lesbrief teksten onderstrepen, markeren en tabellen en grafieken invullen.
De lesbrieven zijn gericht op zelfstandig werken en leren. Leerlingen kunnen hun antwoorden op de opdrachten controleren met de uitwerkingenboekjes of online uitwerkingen. Hiermee kan een leerling zelfstandig en in eigen tempo een lesbrief doornemen.
Opbouw in niveau en differentiatiemogelijkheden
Een hoofdstuk start met een introducerende opgave waarin voorkennis wordt opgehaald of algemene vaardigheden zoals rekenen met procenten aan bod komen. In een hoofdstuk wordt het niveau van de opgaven geleidelijk opgebouwd waardoor leerlingen succes ervaren. Ieder hoofdstuk bevat een aantal oefenopgaven. Dit maakt differentiëren gemakkelijk, omdat er genoeg oefenmateriaal is voor leerlingen die meer oefening nodig hebben. Snelle leerlingen kunnen een deel van de oefenopgaven overslaan.
Werkwijzen - papier en/of digitaal
Leerstof direct toepassen
Na het lezen van de theorie moeten de leerlingen de opgedane kennis meteen toepassen in een opgave. Bij het maken van de opgaven moeten leerlingen regelmatig teruggrijpen op de uitgelegde theorie. Dit zorgt ervoor dat zij de teksten tussen de opdrachten ook daadwerkelijk (moeten) lezen. De theorie wordt steeds in een context aangeboden zodat deze beter blijft hangen.
Leesvaardigheid
Leervaardigheden is bij het vak bedrijfseconomie ontzettend belangrijk. Doordat in de tekst geen begrippen zijn gemarkeerd moet de leerling zelf onderscheid kunnen maken in hoofd- en bijzaken. Op deze manier leren leerlingen omgaan met het halen van de essentie uit de vele informatiebronnen die op het CE gebruikt worden. Om de leerling te helpen bij het aanleren van deze vaardigheid staan de belangrijkste begrippen steeds aan het eind van een hoofdstuk vermeld in de volgorde waarin ze voorkomen in de tekst.
Leerdoelen en zelftesten
Aan het einde van een hoofdstuk vindt de leerling de leerdoelen van het betreffende hoofdstuk. De leerling kan via een diagnostische toets, de zelftest, testen of hij de leerdoelen bereikt heeft.
Extra’s
Via de docentenwebsite bieden we naast de lesbrieven allerlei extra’s aan, waaronder cases. Dit zijn grotere opdrachten waarbij leerlingen niet alleen hun kennis uit het desbetreffende hoofdstuk moeten toepassen maar ook kennis uit eerdere hoofdstukken en/of lesbrieven. Bij ICT-cases maken leerlingen gebruik van spreadsheets.
Via de docentenwebsite bieden we vele extra’s aan, onder andere:
- Uitgebreide toetsenbank met zowel meerkeuze- als open vragen
- Uitwerkingen zelftesten
- Domeinen en eindtermen per lesbrief
- Eindexamens in Word
- Lesplannen
Overzicht lesbrieven
Hieronder zijn alle lesbrieven te vinden voor havo en vwo.
Lesbrieven havo
Financiële Zelfredzaamheid 4e druk
Inhoudsopgave Financiële Zelfredzaamheid havo 4e druk
1 De Toekomst
1.1 Studeren
1.2 ‘Studeren moet renderen’
1.3 Schadeverzekeringen en levensverzekeringen
1.4 Doelstellingen
1.5 Zelftest
2 Consumptieve kredieten
2.1 Het consumptief krediet
2.2 De persoonlijke lening
2.3 Het doorlopend krediet
2.4 Rood staan
2.5 Huurkoop en koop op afbetaling
2.6 Leasen
2.7 Doelstellingen
2.8 Zelftest
3 Huren of toch kopen?
3.1 Huren
3.2 Het kopen van een woning
3.3 Huren of toch kopen?
3.4 Doelstellingen
3.5 Zelftest
4 Hypotheken
4.1 De hypothecaire lening
4.2 Lineaire hypothecaire lening
4.3 Annuïtaire hypothecaire lening
4.4 Verschillen tussen de lineaire lening en annuïteitenlening
4.5 Hypotheekrenteaftrek
4.6 Doelstellingen
4.7 Zelftest
5 Sparen
5.1 Verplicht en vrijwillig sparen
5.2 Enkelvoudige interest versus samengestelde interest
5.3 Eindwaarde bij samengestelde interest
5.4 Contante waarde bij samengestelde interest
5.5 Oefenopdrachten samengestelde interest
5.6 Doelstellingen
5.7 Zelftest
6 Beleggen
6.1 Beleggen in aandelen
6.2 Beleggen in obligaties
6.2.1 De effectenbeurs
6.3 Beleggen in een beleggingsfonds
6.4 Doelstellingen
6.5 Zelftest
7 Keuzes bij samenleven, erven en schenken
7.1 Samenlevingsvormen
7.1.1 Samenwonen en samenlevingscontract
7.1.2 Huwelijk en geregistreerd partnerschap
7.2 Scheiden
7.3 Doelstellingen
7.4 Zelftest
Bedrijf Starten 3e druk
Inhoudsopgave Bedrijf Starten havo 3e druk
1.1 Arbeidsrelatie of zelfstandig ondernemerschap?
1.2 Starten als ondernemer
1.2.1 Oprichtingseisen
1.2.2 De vestigingsplaats
1.2.3 Rechtsvorm
1.2.4 Begrotingen
1.2.5 Personeel
1.2.6 Verzekeringen
1.3 De eenmanszaak en de vennootschap onder firma
1.4 Doelstellingen
1.5 Zelftest
2 De openingsbalans
2.1 De investeringsbegroting
2.2 De financieringsbegroting
2.3 De openingsbalans
2.4 De btw
2.5 Oefenopgaven
2.6 Doelstellingen
2.7 Zelftest
3 De liquiditeitsbegroting
3.1 Ontvangsten
3.2 Uitgaven
3.3 Oefenopgaven
3.4 Doelstellingen
3.5 Zelftest
4 De exploitatiebegroting
4.1 Opbrengst
4.2 De kosten
4.2.1 De inkoopwaarde van de omzet
4.2.2 Huurkosten
4.2.3 Afschrijvingskosten
4.2.4 Loonkosten
4.2.5 Interestkosten
4.3 Oefenopdrachten
4.4 Privéontvangsten en privé-uitgaven
4.5 Doelstellingen
4.6 Zelftest
5 Verbanden tussen financiële overzichten
5.1 Van openingsbalans naar eindbalans
5.2 Overlopende posten
5.3 Doelstellingen
5.4 Zelftest
6 De administratie van financiële feiten
6.1 Mutatiebalansen
6.2 Oefenopgaven
6.3 Doelstellingen
6.4 Zelftest
7 Begrippenlijst
Onderneem-het-zelf 2e druk
Inhoudsopgave Onderneem-het-zelf havo/vwo 2e druk
1.1 Causation versus Effectuation
1.2 Principes van Effectuation
1.3 Doelstellingen
1.4 Zelftest
2 Ondernemen met Effectuation
2.1 The bird in the hand
2.2 De klant staat centraal
2.3 Werken aan de oplossing
2.4 Business Model Canvas
2.5 Het verdienmodel
2.6 De prijs bepalen
2.7 Doelstellingen
2.8 Zelftest
2.9 Cases
3 Het ondernemingsplan
3.1 De ondernemer
3.2 De onderneming
3.3 Het marketingplan
3.4 De financiën
3.5 Doelstellingen
3.6 Zelftest
3.7 Cases
4 Begrippenlijst
Personeelsbeleid en Interne Organisatie 3e druk
Inhoudsopgave Personeelsbeleid en Interne Organisatie havo 3e druk
1 Werving en selectie
1.1 Personeelsbehoefte, functieprofiel en functiewaardering
1.2 Werving en selectie van personeel
1.3 Doelstellingen
1.4 Zelftest
2 Werknemers en zzp’ers
2.1 De individuele arbeidsovereenkomst
2.2 Vormen van individuele arbeidsovereenkomsten
2.3 Arbeidsvoorwaarden
2.4 De zzp’er: een andere arbeidsrelatie
2.5 Doelstellingen
2.6 Zelftest
3 Ontslag
3.1 Ontslaggronden
3.2 Transitievergoeding
3.3 Doelstellingen
3.4 Zelftest
Deel 2 Interne Organisatie
4 De organisatie
4.1 Doel en bestaansrecht van de organisatie
4.2 Soorten organisaties
4.3 Niet-commerciële organisaties
4.4 De Stichting
4.5 De Vereniging
4.6 Doelstellingen
4.7 Zelftest
5 Organisatiestructuren
5.1 Taken en functies
5.2 De structuur van de organisatie
5.3 Doelstellingen
5.4 Zelftest
6 Management en leiderschap
6.1 Taken van het management
6.2 Leiderschapsstijlen
6.3 Motiveren
6.4 Doelstellingen
6.5 Zelftest
Marktverovering 3e druk
Inhoudsopgave Marktverovering havo 3e druk
1.1 Het ondernemingsplan
1.2 Marketingdoelstellingen
1.3 Marktonderzoek
1.4 Doelstellingen
1.5 Zelftest
2 Marketingstrategie
2.1 Doelgroepen
2.2 Klantwaarde creëren
2.3 Doelstellingen
2.4 Zelftest
3 De marketinginstrumenten
3.1 De prijs
3.2 Het product
3.3 De plaats
3.4 De promotie
3.5 Doelstellingen
3.6 Zelftest
Investeren 2e druk
Inhoudsopgave Investeren havo 2e druk
1.1 Cashflow
1.2 De terugverdienperiode
1.3 De netto contante waarde
1.4 Doelstellingen
1.5 Zelftest
2 De waardebepaling van een bedrijf
2.1 Intrinsieke waarde
2.2 Rentabiliteitswaarde
2.3 Discounted Cashflowmethode
2.4 Liquidatiewaarde
2.5 Doelstellingen
2.6 Zelftest
3 Begrippenlijst
Financiering en Verslaggeving 3e druk
Inhoudsopgave Financiering en Verslaggeving havo 3e druk
1.1 De effectenbeurs
1.2 De vermogensmarkt
1.3 De oprichting en beëindiging van een NV
1.4 De leiding van een NV
1.5 Voor- en nadelen van de nv als rechtsvorm
1.6 De besloten vennootschap
1.7 Doelstellingen
1.8 Zelftest
2 Het eigen vermogen van de nv
2.1 Het aandelenvermogen
2.2 De aandelenemissie
2.3 De resultaatverdeling van de NV
2.4 De reserves
2.4.1 De winstreserves
2.4.2 De aanwending van de winstreserves
2.4.3 De agioreserve
2.4.4 De wettelijke reserves
2.4.5 Samenvatting
2.5 Het eigen vermogen voor en na de resultaatverdeling
2.6 Doelstellingen
2.7 Zelftest
3 Het vreemd vermogen van de nv
3.1 Vormen van lang vreemd vermogen
3.2 Vormen van kort vreemd vermogen
3.3 Leasen
3.4 De obligatielening
3.5 Off-balance-sheet verplichtingen
3.6 Doelstellingen
3.7 Zelftest
4 De activa van de nv
4.1 Vaste activa
4.2 Vlottende activa
4.3 Doelstellingen
4.4 Zelftest
5 De beoordeling van het gevoerde beleid
5.1 De liquiditeit
5.2 De solvabiliteit
5.3 De liquidatiefictie
5.4 Liquiditeit en solvabiliteit
5.5 De rentabiliteit
5.6 De cashflow
5.7 Beleggers en financiële kengetallen
5.8 Oefenopgaven
5.9 Kengetallen bij de eenmanszaak en de vof
5.10 Kengetallen bij de vereniging en de stichting
5.11 Doelstellingen
5.12 Zelftest
6 Interne en externe verslaggeving
6.1 Presentatie van de cijfers
6.2 Doelstellingen
6.3 Zelftest
Financiering en Verslaggeving 4e druk
Inhoudsopgave Financiering en Verslaggeving havo 4e druk
Inleiding
1 De besloten en naamloze vennootschap
1.1 De besloten vennootschap
1.2 De naamloze vennootschap
1.3 Van natuurlijk persoon naar rechtspersoon
1.4 De beëindiging van de bv of nv
1.5 Zelftest
1.6 Leerdoelen
2 Het eigen vermogen van de bv en nv
2.1 Aandelenemissie
2.2 De verdeling van het resultaat
2.3 Zelftest
2.4 Leerdoelen
3 Het vreemd vermogen en de activa van de bv en nv
3.1 De vermogensmarkt
3.2 Lang vreemd vermogen
3.3 Kort vreemd vermogen
3.4 De activa van de bv en nv
3.4.1 Vaste activa
3.4.2 Vlottende activa
3.5 Zelftest
3.6 Leerdoelen
4 De beoordeling van het gevoerde financiële beleid
4.1 De liquiditeit
4.2 De solvabiliteit
4.3 De rentabiliteit
4.4 Kengetallen bij overige ondernemingsvormen
4.5 Oefenopdrachten
4.6 Zelftest
4.7 Leerdoelen
5 Interne en externe verslaggeving
5.1 Het jaarverslag
5.2 Niet-financiële informatie
5.3 Zelftest
5.4 Leerdoelen
6 Begrippenlijst
Het Resultaat 3e druk
Inhoudsopgave Het Resultaat havo 3e druk
1.1 Opbrengsten bij handels- en dienstenondernemingen
1.2 Belasting toegevoegde waarde
1.3 Oefenopdrachten
1.4 Doelstellingen
1.5 Zelftest
2 Kosten
2.1 Belasting toegevoegde waarde
2.2 Variabele kosten
2.3 Constante kosten
2.4 Oefenopdrachten met variabele en constante kosten
2.5 Doelstellingen
2.6 Zelftest
3 Resultaatanalyse
3.1 Resultaat voor en na winstbelasting
3.2 Analyse van de begrote en de gerealiseerde cijfers
3.3 Oefenopdrachten
3.4 Doelstellingen
3.5 Zelftest
4 Break-even analyse
4.1 Break-even afzet
4.2 Break-evenomzet
4.3 Dekkingsbijdrage
4.4 Break-evenanalyse grafisch weergegeven
4.5 Oefenopdrachten
4.6 Doelstellingen
4.7 Zelftest
5 Kritische succesfactoren
5.1 Kritische succesfactoren
5.2 De ‘balanced scorecard’
5.3 Uitwerken van de ‘balanced scorecard’
5.4 Doelstellingen
5.5 Zelftest
Het Resultaat 4e druk
Inhoudsopgave Het Resultaat havo 3e druk
1.1 Opbrengsten bij handels- en dienstenondernemingen
1.2 Belasting toegevoegde waarde
1.3 Oefenopdrachten
1.4 Zelftest
1.5 Leerdoelen
2 Kosten
2.1 Belasting toegevoegde waarde
2.2 Variabele kosten
2.3 Constante kosten
2.4 Oefenopdrachten met variabele en constante kosten
2.5 Zelftest
2.6 Leerdoelen
3 Resultaatanalyse
3.1 Resultaat voor en na winstbelasting
3.2 Analyse van de begrote en de gerealiseerde cijfers
3.3 Oefenopdrachten
3.4 Zelftest
3.5 Leerdoelen
4 Break-even analyse
4.1 Break-even afzet
4.2 Break-evenomzet
4.3 Dekkingsbijdrage
4.4 Break-evenanalyse grafisch weergegeven
4.5 Oefenopdrachten
4.6 Zelftest
4.7 Leerdoelen
5 Begrippenlijst
Keuzelesbrieven havo
De keuzelesbrieven Circulair Ondernemen en Bedrijfseconomie @home hebben dezelfde structuur als de reguliere lesbrieven. De Boekhoudmodule kan gedaan worden door leerlingen om te leren boekhouden en zelfs als basis voor het examen Basiskennis Boekhouden (Associatie). Het Administratiespel kan gebruikt worden als afsluiting van De Boekhoudmodule in plaats van een toets. En Het Rekenwonder is een lesbrief die leerlingen leert om met Excel te werken.
Circulair Ondernemen 2e druk
Inhoudsopgave Circulair Ondernemen havo 2e druk
1.1 Waarom circulaire economie?
1.2 Maatschappelijk verantwoord ondernemen
1.3 Verschil met traditionele economie
1.4 Doelstellingen
1.5 Zelftest
2 Product-dienstmodellen
2.1 Gevolgen voor organisaties
2.1.1 Voorfinanciering
2.1.2 Financiering tijdens het product-dienst verdienmodel
2.2 Gevolgen voor eindgebruikers
2.2.1 Verandering in de boekhouding
2.2.2 Van kortetermijndenken naar langetermijndenken
2.3 Mogelijkheden voor de overheid
2.3.1 Verschuiving van belastingen en accijns
2.3.2 Andere verbruiksbelastingen verhogen of wijzigen
2.4 Doelstellingen
2.5 Zelftest
3 Circulaire inputmodel
3.1 Mogelijkheden voor organisaties
3.1.1 Hernieuwbare grondstoffen
3.1.2 De waarde van afval
3.2 Zichtbaarheid voor de eindgebruiker
3.2.1 Kledingindustrie
3.3 Mogelijkheden voor de overheid
3.4 Doelstellingen
3.5 Zelftest
4 Levensduurmodel
4.1 Mogelijkheden voor organisaties
4.1.1 Herfabricage
4.1.2 Levensduurverlenging
4.1.3 Refurbishing
4.2 Zichtbaarheid voor de eindgebruiker
4.2.1 Mensen zijn gewoontedieren
4.2.2 Egocentrisme van de consument
4.3 Mogelijkheden voor de overheid
4.4 Doelstellingen
4.5 Zelftest
5 Nawoord
6 Begrippenlijst
Bedrijfseconomie @home 2e druk
Inhoudsopgave Bedrijfseconomie@home havo 2e druk
2 Max de reisorganisator
3 Max de reiziger
4 De persoon Max
5 Sportieve Max
6 Max de student
7 Nawoord
De Boekhoudmodule 4e druk
Inhoudsopgave Boekhoudmodule 4e druk
1.1 Inleiding
1.2 De balans
1.3 De verandering van het eigen vermogen
1.4 De administratie van financiële feiten
2 Het gebruiken van een grootboek
2.1 Inleiding
2.2 Het openen van een grootboek
2.3 Het verwerken van financiële feiten in het grootboek
2.4 Debiteurenboek, crediteurenboek en voorraadboek
2.5 De hulprekeningen van het eigen vermogen
2.5.1 De zakelijke hulprekeningen van het eigen vermogen
2.5.2 De bijzondere hulprekening van het eigen vermogen
2.6 Het journaal
3 Journaliseren
3.1 Een rekeningstelsel met decimale codering
3.2 Journaliseren van een inkoop
3.2.1 Gelijktijdig ontvangen van goederen en factuur
3.2.2 De factuur en goederen worden niet gelijktijdig ontvangen
3.3 Journaliseren van een bankafschrift
3.4 Subadministratie in journaalposten
3.5 Journaliseren van een kasstaat
3.6 Voorraad en voorraadverschillen
3.7 Journaliseren van een verkoop
3.7.1 Verkopen op rekening
3.7.2 Verkopen via iDeal
3.8 Omzetbelasting (btw)
3.9 Een korting voor snelle betalers
3.10 Anticipatieposten
3.11 Uitstelposten
3.12 De boekhoudkundige verwerking van afschrijvingen
3.13 Kruisposten
3.14 Lonen
3.15 Emballage
3.16 Oefenopdracht
4 Boekhoudprogramma
4.1 Digitaal inkoopboek
4.2 Digitaal verkoopboek
4.3 Digitale kas- en bankboekingen
4.4 Digitale memoriaalboekingen
5 Samenhang in de boekhouding
5.1 De proef- en saldibalans
5.2 De kolommenbalans
6 Begrippenlijst
De Boekhoudmodule 5e druk
Inhoudsopgave Boekhoudmodule 5e druk
Inleiding
1 De administratie
1.1 Inleiding
1.2 De balans
1.3 De verandering van het eigen vermogen
1.4 De administratie van financiële feiten
2 Het gebruiken van een grootboek
2.1 Inleiding
2.2 Het openen van een grootboek
2.3 Het verwerken van financiële feiten in het grootboek
2.4 Debiteurenboek, crediteurenboek en voorraadboek
2.5 De hulprekeningen van het eigen vermogen
2.5.1 De zakelijke hulprekeningen van het eigen vermogen
2.5.2 De bijzondere hulprekening van het eigen vermogen
2.6 Het journaal
3 Journaliseren
3.1 Een rekeningstelsel met decimale codering
3.2 Journaliseren van een inkoop
3.2.1 Gelijktijdig ontvangen van goederen en factuur
3.2.2 De factuur en goederen worden niet gelijktijdig ontvangen
3.3 Journaliseren van een bankafschrift
3.4 Subadministratie in journaalposten
3.5 Journaliseren van een kasstaat
3.6 Voorraad en voorraadverschillen
3.7 Journaliseren van een verkoop
3.7.1 Verkopen op rekening
3.7.2 Verkopen via iDeal
3.8 Omzetbelasting (btw)
3.9 Een korting voor snelle betalers
3.10 Anticipatieposten
3.11 Uitstelposten
3.12 De boekhoudkundige verwerking van afschrijvingen
3.13 Kruisposten
3.14 Lonen
3.15 Emballage
3.16 Oefenopdracht
4 Boekhoudprogramma
4.1 Digitaal inkoopboek
4.2 Digitaal verkoopboek
4.3 Digitale kas- en bankboekingen
4.4 Digitale memoriaalboekingen
5 Samenhang in de boekhouding
5.1 De proef- en saldibalans
5.2 De kolommenbalans
6 Begrippenlijst
Het Administratiespel 4e druk
Inhoudsopgave Het Administratiespel 4e druk
2. Het spel spelen op de computer
3. Nummers grootboekrekeningen
4. De Handleiding
5. De Boekingsstukken
6. Uitwerkingenbladen
7. De Uitwerkingen
8. Bijlage: Journaal met individuele journaalposten kas- en bankboeken
Het Rekenwonder 8e druk
Inhoudsopgave Rekenwonder 8e druk
2 Het werkblad
3 Het opslaan en afsluiten van een werkblad
4 Het werken met formules
5 De opmaak van het werkblad
6 De werkmap
7 Grafieken
8 Uitwerkingen van opdrachten
Lesbrieven vwo
Financiële Levensloop 1e druk
Inhoudsopgave Financiële Levensloop vwo 1e druk
1.1 Studeren
1.2 ‘Studeren moet renderen’
1.3 Schadeverzekeringen en levensverzekeringen
1.4 Doelstellingen
1.5 Zelftest
2 Je eigen plek
2.1 Huren
2.2 Het kopen van een woning
2.3 Huren of toch kopen?
2.4 Doelstellingen
2.5 Zelftest
3 Samenleven
3.1 Samenlevingsvormen
3.1.1 Samenwonen en samenlevingscontract
3.1.2 Huwelijk en geregistreerd partnerschap
3.2 Scheiden
3.3 Doelstellingen
3.4 Zelftest
4 Sparen
4.1 Verplicht en vrijwillig sparen
4.2 Enkelvoudige interest versus samengestelde interest
4.3 Eindwaarde bij samengestelde interest
4.4 Contante waarde bij samengestelde interest
4.5 Oefenopdrachten samengestelde interest
4.6 Doelstellingen
4.7 Zelftest
5 Renten
5.1 Eindwaarde van een rente
5.2 Contante waarde van een rente
5.3 Oefenopdrachten eindwaarde en contante waarde
5.4 Doelstellingen
5.5 Zelftest
6 Consumptieve kredieten
6.1 Het consumptief krediet
6.2 De persoonlijke lening
6.3 Het doorlopend krediet
6.4 Rood staan
6.5 Creditcard
6.6 Huurkoop en koop op afbetaling
6.7 Leasen
6.8 Doelstellingen
6.9 Zelftest
7 Hypothecaire leningen
7.1 De hypothecaire lening
7.2 Lineaire lening
7.3 Annuïteitenlening
7.4 Verschil tussen de lineaire lening en annuïteitenlening
7.5 Hypotheekrenteaftrek
7.6 Doelstellingen
7.7 Zelftest
8 Beleggen
8.1 Beleggen in aandelen
8.2 Beleggen in obligaties
8.3 Aandelen versus obligaties
8.4 De effectenbeurs
8.5 Beleggen in duurzame effecten
8.6 Beleggen in een beleggingsfonds
8.7 Beleggen in derivaten
8.7.1 Het kopen van opties
8.7.2 Het schrijven van opties
8.8 Beleggen in cryptovaluta
8.9 Doelstellingen
8.10 Zelftest
9 Erven en schenken
9.1 Erven
9.2 Schenken
9.3 Doelstellingen
9.4 Zelftest
Financiële Levensloop 2e druk
Inhoudsopgave Financiële Levensloop vwo 2e druk
Inleiding
1 Plan je toekomst
1.1 Studeren
1.2 ‘Studeren moet renderen’
1.3 Schadeverzekeringen en levensverzekeringen
1.4 Zelftest
1.5 Leerdoelen
2 Je eigen plek
2.1 Huren
2.2 Het kopen van een woning
2.3 Huren of toch kopen?
2.4 Zelftest
2.5 Leerdoelen
3 Samenleven
3.1 Samenlevingsvormen
3.1.1 Samenwonen en samenlevingscontract
3.1.2 Huwelijk en geregistreerd partnerschap
3.2 Scheiden
3.3 Zelftest
3.4 Leerdoelen
4 Sparen
4.1 Verschillende spaarvormen
4.2 Enkelvoudige interest versus samengestelde interest
4.3 Eindwaarde bij samengestelde interest
4.4 Contante waarde bij samengestelde interest
4.5 Oefenopdrachten samengestelde interest
4.6 Zelftest
4.7 Leerdoelen
5 Renten
5.1 Eindwaarde van een rente
5.2 Contante waarde van een rente
5.3 Oefenopdrachten eindwaarde en contante waarde
5.4 Zelftest
5.5 Leerdoelen
6 Consumptieve kredieten
6.1 Het consumptief krediet
6.2 De persoonlijke lening
6.3 Het doorlopend krediet
6.4 Rood staan
6.5 Credit card
6.6 Huurkoop en koop op afbetaling
6.7 Leasen
6.8 Zelftest
6.9 Leerdoelen
7 Hypothecaire leningen
7.1 De hypothecaire lening
7.2 Lineaire lening
7.3 Annuïteitenlening
7.4 Verschil tussen de lineaire lening en annuïteitenlening
7.5 Hypotheekrenteaftrek
7.6 Zelftest
7.7 Leerdoelen
8 Beleggen
8.1 Beleggen in aandelen
8.2 Beleggen in obligaties
8.3 Aandelen versus obligaties
8.4 De effectenbeurs
8.5 Beleggen in duurzame effecten
8.6 Beleggen in een beleggingsfonds
8.7 Beleggen in cryptovaluta
8.8 Zelftest
8.9 Leerdoelen
9 Erven en schenken
9.1 Erven
9.2 Schenken
9.3 Zelftest
9.4 Leerdoelen
10 Begrippenlijst
Bedrijf Starten 3e druk
Inhoudsopgave Bedrijf Starten vwo 3e druk
1.1 Arbeidsrelatie of zelfstandig ondernemerschap?
1.2 Starten als ondernemer
1.2.1 Oprichtingseisen
1.2.2 De vestigingsplaats
1.2.3 Rechtsvorm
1.2.4 Begrotingen
1.2.5 Personeel
1.2.6 Verzekeringen
1.3 De eenmanszaak en de vennootschap onder firma
1.4 Doelstellingen
1.5 Zelftest
2 De openingsbalans
2.1 De investeringsbegroting
2.2 De financieringsbegroting
2.3 De openingsbalans
2.4 De btw
2.5 Oefenopgaven
2.6 Doelstellingen
2.7 Zelftest
3 De liquiditeitsbegroting
3.1 Ontvangsten
3.2 Uitgaven
3.3 Oefenopgaven
3.4 Doelstellingen
3.5 Zelftest
4 De exploitatiebegroting
4.1 Opbrengst
4.2 De kosten
4.2.1 De inkoopwaarde van de omzet
4.2.2 Huurkosten
4.2.3 Afschrijvingskosten
4.2.4 Loonkosten
4.2.5 Interestkosten
4.3 Oefenopdrachten
4.4 Privéontvangsten en privé-uitgaven
4.5 Doelstellingen
4.6 Zelftest
5 Verbanden tussen financiële overzichten
5.1 Van openingsbalans naar eindbalans
5.2 Overlopende posten
5.3 Doelstellingen
5.4 Zelftest
6 De administratie van financiële feiten
6.1 Mutatiebalansen
6.2 Oefenopgaven
6.3 Doelstellingen
6.4 Zelftest
7 Begrippenlijst
Bedrijf Starten 4e druk
Inhoudsopgave Bedrijf Starten vwo 4e druk
Inleiding
1 De oprichting van een onderneming
1.1 Arbeidsrelatie of zelfstandig ondernemerschap?
1.2 Starten als ondernemer
1.2.1 Oprichtingsverplichtingen
1.2.2 De vestigingsplaats
1.2.3 Rechtsvorm
1.2.4 Begrotingen
1.2.5 Personeel
1.2.6 Verzekeringen
1.3 De eenmanszaak en de vennootschap onder firma
1.4 Zelftest
1.5 Leerdoelen
2 De openingsbalans
2.1 De investeringsbegroting
2.2 De financieringsbegroting
2.3 De openingsbalans
2.4 De btw
2.5 Oefenopgaven
2.6 Zelftest
2.7 Leerdoelen
3 De liquiditeitsbegroting
3.1 Ontvangsten
3.2 Uitgaven
3.3 Oefenopgaven
3.4 Zelftest
3.5 Leerdoelen
4 De exploitatiebegroting
4.1 Opbrengsten
4.2 De kosten
4.2.1 De inkoopwaarde van de omzet
4.2.2 Huurkosten
4.2.3 Afschrijvingskosten
4.2.4 Loonkosten
4.2.5 Interestkosten
4.3 Oefenopdrachten
4.4 Privéontvangsten en privé-uitgaven
4.5 Zelftest
4.6 Leerdoelen
5 Verbanden tussen financiële overzichten
5.1 Van openingsbalans naar eindbalans
5.2 Overlopende posten
5.3 Zelftest
5.4 Leerdoelen
6 De administratie van financiële feiten
6.1 Mutatiebalansen
6.2 Oefenopgaven
6.3 Zelftest
6.4 Leerdoelen
7 Begrippenlijst
Personeelsbeleid en Interne Organisatie 2e druk
Inhoudsopgave Personeelsbeleid en Interne Organisatie vwo 2e druk
1 Personeelsbeleid en HRM
1.1 Accenten in personeelsbeleid
1.2 Doelstellingen
2 Werving, selectie en aanstelling van personeel
2.1 Personeelsplan, functieprofiel en functiewaardering
2.2 Werving en selectie van personeel
2.3 Aanstelling van personeel
2.4 De zzp’er: een andere arbeidsrelatie
2.5 Doelstellingen
2.6 Zelftest
2.7 Cases
3 Het arbeidsvoorwaardenbeleid
3.1 De individuele arbeidsovereenkomst
3.2 De collectieve arbeidsovereenkomst
3.3 Het loon
3.4 Ondernemingsraad en vakbond
3.5 Doelstellingen
3.6 Zelftest
4 De begeleiding van het personeel
4.1 Functionerings- en beoordelingsgesprekken
4.2 Training, loopbaanontwikkeling en pop
4.3 Arbeidsomstandigheden
4.4 Promotie, overplaatsing, demotie en ontslag
4.5 Doelstellingen
4.6 Zelftest
4.7 Cases
Deel 2 Interne Organisatie
5 De organisatie
5.1 Doel en bestaansrecht van de organisatie
5.2 Soorten organisaties
5.3 Niet-commerciële organisaties
5.4 De Stichting
5.5 De Vereniging
5.6 Doelstellingen
5.7 Zelftest
5.8 Cases
6 Organisatietheorieën
6.1 De klassieke school
6.2 De ‘Human Relations’ benadering
6.3 Het revisionisme, de systeembenadering en de contingentiebenadering
6.4 De lerende organisatie
6.5 Doelstellingen
6.6 Zelftest
6.7 Cases
7 Organisatiestructuren
7.1 Taken en functies
7.2 De structuur van de organisatie
7.3 Doelstellingen
7.4 Zelftest
7.5 Cases
8 Management en leiderschap
8.1 Taken van het management
8.2 Leiderschapsstijlen
8.3 Bedrijfscultuur en managementstijl
8.4 Motiveren
8.5 Doelstellingen
8.6 Zelftest
8.7 Cases
9 Begrippenlijst
Personeelsbeleid en Interne Organisatie 3e druk
Inhoudsopgave Personeelsbeleid en Interne Organisatie vwo 3e druk
1 Personeelsbeleid en HRM
1.1 Kernwaarden
1.2 Organisatiedoelen
1.3 Zelftest
1.4 Leerdoelen
2 Instroom
2.1 Werven en selecteren
2.1.1 Personeelsplan, functieprofiel en functiewaardering
2.1.2 Interne en externe werving
2.1.3 De selectieprocedure
2.2 Zelftest
2.3 Leerdoelen
3 Werknemers en zzp’ers
3.1 De individuele arbeidsovereenkomst
3.2 Vormen van individuele arbeidsovereenkomsten
3.3 Arbeidsvoorwaarden
3.4 De zzp’er: een andere arbeidsrelatie
3.5 Zelftest
3.6 Leerdoelen
4 Doorstroom
4.1 Functionerings- en beoordelingsgesprekken
4.2 Belonen, ontwikkelen en tevredenheid meten
4.3 Zelftest
4.4 Leerdoelen
5 Uitstroom
5.1 Ontslaggronden
5.2 Transitievergoeding
5.3 Uitdiensttredingsprocedure
5.4 Zelftest
5.5 Leerdoelen
6 De organisatie
6.1 Doel en bestaansrecht van de organisatie
6.2 Soorten organisaties
6.3 Niet-commerciële organisaties
6.4 De Stichting
6.5 De Vereniging
6.6 Zelftest
6.7 Leerdoelen
7 Organisatietheorieën
7.1 De klassieke school
7.2 De ‘Human Relations’ benadering
7.3 Het revisionisme, de systeembenadering en de contingentiebenadering
7.4 De lerende organisatie
7.5 Zelftest
7.6 Leerdoelen
8 Organisatiestructuren
8.1 Taken en functies
8.2 De structuur van de organisatie
8.3 Zelftest
8.4 Leerdoelen
9 Management en leiderschap
9.1 Taken van het management
9.2 Leiderschapsstijlen
9.3 Bedrijfscultuur en managementstijl
9.4 Motiveren
9.5 Zelftest
9.6 Leerdoelen
10 Begrippenlijst
Marktverovering 2e druk
Inhoudsopgave Marktverovering vwo 2e druk
1.1 B2c-marketing
1.2 B2b-marketing
1.3 C2b-marketing
1.4 C2c-marketing
1.5 Doelstellingen
1.6 Zelftest
2 Onderzoek naar de interne en externe bedrijfsomgeving
2.1 Onderzoek van de bedrijfsomgeving: het vijfkrachtenmodel van Porter
2.1.1 De macht van leveranciers
2.1.2 De macht van afnemers
2.1.3 De mate waarin substituten verkrijgbaar zijn
2.1.4 De dreiging van nieuwe toetreders
2.1.5 De interne bedrijfstakconcurrentie
2.2 De macro-omgeving
2.3 De interne omgeving
2.4 De confrontatiematrix
2.5 Doelstellingen
2.6 Zelftest
2.7 Cases
3 Marketingstrategie
3.1 Waardestrategieën van Treacy en Wiersema
3.2 De ideale marktstrategie
3.3 Marktsegmentatie, doelgroep keuze en positionering
3.4 Doelstellingen
3.5 Zelftest
4 De marketingmix
4.1 De prijs
4.2 Het product
4.3 De plaats
4.4 De promotie
4.5 E-marketing en sociale media
4.6 Doelstellingen
4.7 Zelftest
4.8 Cases
5 Begrippenlijst
Marktverovering 3e druk
Inhoudsopgave Marktverovering vwo 3e druk
Inleiding
1 Het marketingplan
1.1 Het ondernemingsplan
1.2 Marketingdoelstellingen
1.3 Marktonderzoek
1.4 Zelftest
1.5 Leerdoelen
2 Onderzoek naar de interne en externe bedrijfsomgeving
2.1 Het vijfkrachtenmodel van Porter
2.2 De SWOT-analyse
2.3 De confrontatiematrix
2.4 Zelftest
2.5 Leerdoelen
3 Marketingstrategie
3.1 Doelgroepen
3.2 Klantwaarde creëren
3.3 Zelftest
3.4 Leerdoelen
4 De marketinginstrumenten
4.1 De instrumenten van de aanbodgerichte marketingmix
4.1.1 De prijs
4.1.2 Het product
4.1.3 De plaats
4.1.4 De promotie
4.2 De instrumenten van de vraaggerichte marketingmix
4.2.1 Customer solution
4.2.2 Customer cost to satisfy
4.2.3 Customer convenience to buy
4.2.4 Communication
4.3 Zelftest
4.4 Leerdoelen
5 Begrippenlijst
Financiering van de bv en nv 1e druk
Inhoudsopgave Financiering van de bv en nv 1e druk
Inleiding
1 De besloten en naamloze vennootschap
1.1 De besloten vennootschap
1.2 De naamloze vennootschap
1.3 De levensloop van een onderneming
1.4 Van natuurlijk persoon naar rechtspersoon
1.5 De beëindiging van de bv of nv
1.6 Zelftest
1.7 Leerdoelen
2 Financiering
2.1 De financiële markt
2.2 De vermogensmarkt
2.3 De geldmarkt en kapitaalmarkt
2.4 Volatiliteit van aandelen
2.5 Marktefficiëntie
2.6 Op zoek…
2.7 Toezicht
2.8 Oefenopdrachten financiering
2.9 Zelftest
2.10 Leerdoelen
3 Het eigen vermogen
3.1 Aandelen 30
3.2 De aandelenemissie
3.3 De winstverdeling
3.4 De winstverdeling met preferent dividend
3.5 Oefenopdrachten winstverdeling
3.6 Het reserveren van het resultaat en het aanwenden van de reserves
3.6.1 1. Winstreserve
3.6.2 2. De agioreserve
3.6.3 3. De herwaarderingsreserve
3.7 De aanwending van de winstreserves
3.8 Zelftest
3.9 Leerdoelen
4 Vreemd vermogen
4.1 Vreemd vermogen
4.2 Lang vreemd vermogen
4.3 Kort vreemd vermogen
4.4 Voorzieningen
4.5 Oefenopgaven vreemd vermogen
4.6 Zelftest
4.7 Leerdoelen
5 Activa
5.1 Vaste activa
5.1.1 Immateriële vaste activa
5.1.2 Materiële vaste activa
5.1.3 Financiële vaste activa
5.2 Vlottende activa
5.3 Zelftest
5.4 Leerdoelen
6 Begrippenlijst
Het Jaarverslag 1e druk
Inhoudsopgave Het Jaarverslag 1e druk
Inleiding
Hoofdstuk 1 Het jaarverslag
1.1 Economische en maatschappelijke rol van bedrijven
1.2 Verantwoording afleggen
1.3 Het bestuursverslag en de risico’s
1.3.1 Termijncontract
1.3.2 Waarderingsgrondslagen
1.3.3 Niet uit de balans blijkende verplichtingen
1.3.4 Overige gegevens
1.4 Zelftest
1.5 Leerdoelen
Hoofdstuk 2 Kengetallen: liquiditeit en solvabiliteit
2.1 De liquiditeit
2.1.1 De current ratio
2.1.2 De quick ratio
2.2 De solvabiliteit
2.3 De voor- en nadelen van financiële ratio’s
2.4 Oefenopdrachten
2.5 Zelftest
2.6 Leerdoelen
Hoofdstuk 3 Kengetallen (voor beleggers) om te kennen
3.1 Beloningen over het gemiddeld vermogen
3.2 De rentabiliteit van het eigen vermogen, vreemd vermogen en het totaal vermogen
3.3 Het hefboomeffect
3.4 DuPont-analyse
3.5 De cashflow
3.6 Kengetallen voor beleggers
3.7 Zelftest
3.8 Leerdoelen
Hoofdstuk 4 Niet-financiële informatie
4.1 CSRD-richtlijn
4.2 Kritische succesfactoren en kritische prestatie-indicatoren
4.3 Zelftest
4.4 Leerdoelen
Investeren 2e druk
Inhoudsopgave Investeren vwo 2e druk
1.1 Cashflow
1.2 De terugverdienperiode
1.3 De netto contante waarde
1.4 De gevoeligheidsanalyse
1.5 Doelstellingen
1.6 Zelftest
2 De waardebepaling van een bedrijf
2.1 Intrinsieke waarde
2.2 Rentabiliteitswaarde
2.3 Discounted Cashflowmethode
2.4 Liquidatiewaarde
2.5 Doelstellingen
2.6 Zelftest
3 Begrippenlijst
Financiering en Verslaggeving 2e druk
Inhoudsopgave Financiering en Verslaggeving vwo 2e druk
1.1 De effectenbeurs
1.2 De vermogensmarkt
1.3 De oprichting en beëindiging van een NV
1.4 De leiding van een NV
1.5 Voor- en nadelen van de NV als rechtsvorm
1.6 De besloten vennootschap
1.7 Doelstellingen
1.8 Zelftest
1.9 Cases
2 Het eigen vermogen van de nv
2.1 Het aandelenvermogen
2.2 De aandelenemissie
2.3 De winstverdeling van de nv
2.4 Cash- en stockdividend
2.5 Preferent dividend
2.6 De reserves
2.6.1 De winstreserves
2.6.2 De aanwending van de winstreserves
2.6.3 De agioreserve
2.6.4 De wettelijke reserves
2.6.5 Samenvatting
2.7 Het eigen vermogen voor en na de winstverdeling
2.8 Doelstellingen
2.9 Zelftest
3 Het vreemd vermogen van de nv
3.1 Vormen van lang vreemd vermogen
3.2 Vormen van kort vreemd vermogen
3.3 Voorzieningen
3.4 Leasen
3.5 De obligatielening
3.6 Off-balance-sheet verplichtingen
3.7 Afdekken risico (hedgen)
3.8 Doelstellingen
3.9 Zelftest
4 De activa van de nv
4.1 Vaste activa
4.2 Vlottende activa
4.3 Doelstellingen
4.4 Zelftest
5 De beoordeling van het gevoerde beleid
5.1 De liquiditeit
5.2 De solvabiliteit
5.3 De liquidatiefictie
5.4 Liquiditeit en solvabiliteit
5.5 Presentatie resultaat
5.6 De rentabiliteit
5.7 Het hefboomeffect
5.8 DuPont-analyse
5.9 De cashflow
5.10 Beleggers en financiële kengetallen
5.11 Oefenopgaven
5.12 Kengetallen bij de eenmanszaak en de vof
5.13 Kengetallen bij de vereniging en de stichting
5.14 Doelstellingen
5.15 Zelftest
5.16 Cases
6 Interne en externe verslaggeving
6.1 Presentatie van de cijfers
6.2 Het management en de cijfers
6.3 Doelstellingen
6.4 Zelftest
6.5 Cases
7 Begrippenlijst
Het Resultaat 3e druk
Inhoudsopgave Het Resultaat vwo 3e druk
1.1 Verschillende soorten ondernemingen
1.2 De opbrengst van een handelsonderneming
1.3 De opbrengst van een dienstenonderneming
1.4 Doelstellingen
1.5 Zelftest
2 Kosten
2.1 Categoriale kostensoorten
2.1.1 Kosten van grond- en hulpstoffen
2.1.2 Kosten van arbeid
2.1.3 Kosten van duurzame productiemiddelen
2.1.4 Kosten van het vermogen
2.1.5 Kosten van diensten van derden, kosten van grond en kostprijsverhogende belastingen
2.2 Transfer pricing
2.3 Doelstellingen
2.4 Zelftest
3 De weergave van het resultaat
3.1 Bedrijfsresultaat
3.2 Financieringsresultaat
3.3 Incidenteel resultaat
3.4 EBIT en EBITDA
3.5 Doelstellingen
3.6 Zelftest
4 Break-evenanalyse
4.1 Constante en variabele kosten
4.2 Break-evenafzet
4.3 Break-evenomzet
4.4 Doelstellingen
4.5 Zelftest
5 Kostprijsberekening
5.1 Variabele kostprijsberekening
5.2 Integrale kostprijsberekening
5.3 Het doorberekenen van constante kosten door middel van een opslag
5.4 Van kostprijs naar verkoopprijs
5.5 Doelstellingen
5.6 Zelftest
6 Verschillenanalyse
6.1 Voorcalculatorische en nacalculatorische grootheden
6.2 Verkoopresultaat
6.3 Budgetresultaat
6.3.1 Prijsresultaat op constante kosten
6.3.2 Bezettingsresultaat
6.3.3 Prijsresultaat op variabele kosten
6.3.4 Efficiencyresultaat op variabele kosten
6.4 Overzicht verschillenanalyse
6.5 Oefenopgaven
6.6 Doelstellingen
6.7 Zelftest
7 Niet-financiële informatie
7.1 Kritische succesfactoren
7.2 De ‘balanced scorecard’
7.3 Uitwerken van de ‘balanced scorecard’
7.4 Social accounting
7.5 Doelstellingen
7.6 Zelftest
Keuzelesbrieven vwo
De keuzelesbrieven Circulair Ondernemen en Bedrijfseconomie @home hebben dezelfde structuur als de reguliere lesbrieven. De Boekhoudmodule kan gedaan worden door leerlingen om te leren boekhouden en zelfs als basis voor het examen Basiskennis Boekhouden (Associatie). Het Administratiespel kan gebruikt worden als afsluiting van De Boekhoudmodule in plaats van een toets. En Het Rekenwonder is een lesbrief die leerlingen leert om met Excel te werken.
Circulair Ondernemen 2e druk
Inhoudsopgave Circulair Ondernemen vwo 2e druk
1.1 Waarom circulaire economie?
1.2 Onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen
1.3 Verschil met traditionele economie
1.4 Vormen van circulaire economie
1.4.1 Herfabricage
1.4.2 Levensduurverlenging
1.4.3 Diensten in plaats van goederen
1.5 Doelstellingen
1.6 Zelftest
2 Stimulering van circulaire economie door de overheid
2.1 Verschuiving van belastingen
2.1.1 Btw op reparatie verlagen
2.1.2 Andere verbruiksbelastingen verhogen of wijzigen
2.2 Duurzaamheid in aanbestedingen
2.3 Stimuleren van gebruik van keurmerken
2.3.1 Bedrijfskeurmerken
2.3.2 Normen
2.3.3 Keurmerken
2.4 Rijksbrede Programma Circulaire Economie en Grondstoffenakkoord
2.5 Doelstellingen
2.6 Zelftest
3 Consumenten en circulaire economie
3.1 Zichtbaarheid circulaire economie
3.1.1 Voeding
3.1.2 Mobiele telefonie
3.1.3 Autobranche
3.1.4 Kledingmarkt
3.1.5 Speelgoed
3.2 Consumentengedrag
3.2.1 Egocentrisme van de consument
3.2.2 Kortetermijndenken van de consument
3.2.3 Mensen zijn gewoontedieren
3.3 Doelstellingen
3.4 Zelftest
4 De financiën in een circulair model
4.1 Verdienmodellen
4.1.1 Circulaire inputmodel
4.1.2 Afvalwaardemodellen
4.1.3 Levensduurmodellen
4.1.4 Platformmodellen
4.1.5 Product-dienstmodellen
4.2 Financiering van de circulaire economie
4.2.1 Financiering voor gebruiker
4.2.2 Financiering voor organisaties
4.3 Doelstellingen
4.4 Zelftest
5 Nawoord
6 Begrippenlijst
Bedrijfseconomie @home 2e druk
Inhoudsopgave Bedrijfseconomie@home vwo 2e druk
2 Jana de reisorganisator
3 Jana de reiziger
4 De persoon Jana
5 Sportieve Jana
6 Jana de student
7 Nawoord
De Boekhoudmodule 4e druk
Inhoudsopgave Boekhoudmodule 4e druk
1 De administratie
1.1 Inleiding
1.2 De balans
1.3 De verandering van het eigen vermogen
1.4 De administratie van financiële feiten
2 Het gebruiken van een grootboek
2.1 Inleiding
2.2 Het openen van een grootboek
2.3 Het verwerken van financiële feiten in het grootboek
2.4 Debiteurenboek, crediteurenboek en voorraadboek
2.5 De hulprekeningen van het eigen vermogen
2.5.1 De zakelijke hulprekeningen van het eigen vermogen
2.5.2 De bijzondere hulprekening van het eigen vermogen
2.6 Het journaal
3 Journaliseren
3.1 Een rekeningstelsel met decimale codering
3.2 Journaliseren van een inkoop
3.2.1 Gelijktijdig ontvangen van goederen en factuur
3.2.2 De factuur en goederen worden niet gelijktijdig ontvangen
3.3 Journaliseren van een bankafschrift
3.4 Subadministratie in journaalposten
3.5 Journaliseren van een kasstaat
3.6 Voorraad en voorraadverschillen
3.7 Journaliseren van een verkoop
3.7.1 Verkopen op rekening
3.7.2 Verkopen via iDeal
3.8 Omzetbelasting (btw)
3.9 Een korting voor snelle betalers
3.10 Anticipatieposten
3.11 Uitstelposten
3.12 De boekhoudkundige verwerking van afschrijvingen
3.13 Kruisposten
3.14 Lonen
3.15 Emballage
3.16 Oefenopdracht
4 Boekhoudprogramma
4.1 Digitaal inkoopboek
4.2 Digitaal verkoopboek
4.3 Digitale kas- en bankboekingen
4.4 Digitale memoriaalboekingen
5 Samenhang in de boekhouding
5.1 De proef- en saldibalans
5.2 De kolommenbalans
6 Begrippenlijst
De Boekhoudmodule 5e druk
Inhoudsopgave Boekhoudmodule 5e druk
Inleiding
1 De administratie
1.1 Inleiding
1.2 De balans
1.3 De verandering van het eigen vermogen
1.4 De administratie van financiële feiten
2 Het gebruiken van een grootboek
2.1 Inleiding
2.2 Het openen van een grootboek
2.3 Het verwerken van financiële feiten in het grootboek
2.4 Debiteurenboek, crediteurenboek en voorraadboek
2.5 De hulprekeningen van het eigen vermogen
2.5.1 De zakelijke hulprekeningen van het eigen vermogen
2.5.2 De bijzondere hulprekening van het eigen vermogen
2.6 Het journaal
3 Journaliseren
3.1 Een rekeningstelsel met decimale codering
3.2 Journaliseren van een inkoop
3.2.1 Gelijktijdig ontvangen van goederen en factuur
3.2.2 De factuur en goederen worden niet gelijktijdig ontvangen
3.3 Journaliseren van een bankafschrift
3.4 Subadministratie in journaalposten
3.5 Journaliseren van een kasstaat
3.6 Voorraad en voorraadverschillen
3.7 Journaliseren van een verkoop
3.7.1 Verkopen op rekening
3.7.2 Verkopen via iDeal
3.8 Omzetbelasting (btw)
3.9 Een korting voor snelle betalers
3.10 Anticipatieposten
3.11 Uitstelposten
3.12 De boekhoudkundige verwerking van afschrijvingen
3.13 Kruisposten
3.14 Lonen
3.15 Emballage
3.16 Oefenopdracht
4 Boekhoudprogramma
4.1 Digitaal inkoopboek
4.2 Digitaal verkoopboek
4.3 Digitale kas- en bankboekingen
4.4 Digitale memoriaalboekingen
5 Samenhang in de boekhouding
5.1 De proef- en saldibalans
5.2 De kolommenbalans
6 Begrippenlijst
Het Administratiespel 4e druk
Inhoudsopgave Het Administratiespel 4e druk
2. Het spel spelen op de computer
3. Nummers grootboekrekeningen
4. De Handleiding
5. De Boekingsstukken
6. Uitwerkingenbladen
7. De Uitwerkingen
8. Bijlage: Journaal met individuele journaalposten kas- en bankboeken
Het Rekenwonder 8e druk
Inhoudsopgave Rekenwonder 8e druk
2 Het werkblad
3 Het opslaan en afsluiten van een werkblad
4 Het werken met formules
5 De opmaak van het werkblad
6 De werkmap
7 Grafieken
8 Uitwerkingen van opdrachten