Op donderdag 8 mei 2025 wordt de LWEO-conferentie gehouden in Hotel ’s Hertogenbosch-Vught te Vught. U en uw collega’s zijn van harte welkom hieraan deel te nemen.

Klik hier om direct naar het aanmeldingsformulier te gaan.

Het programma van de conferentie ziet er als volgt uit:

9.30 uur ontvangst van de deelnemers
10.00 uur welkomstwoord
10.10 uur In de ochtend twee sprekers:
– Peter Hein van Mulligen (CBS) over vergrijzing
– Matthijs Korevaar (EUR) over de woningmarkt
12.30 uur tijd voor sociale contacten en lunchbuffet
13.30 uur werkwinkel ronde 1
14.45 uur pauze
15.00 uur werkwinkel ronde 2
16.15 uur tijd voor sociale contacten en een drankje

De werkwinkels

In de middag is er de keuze uit de volgende werkwinkels:

Een mondeling economie in het schoolexamen? Hoewel ongebruikelijk, leent ons vak zich er bijzonder goed voor. Hoe vaak zullen jouw leerlingen na hun schoolcarrière nog schriftelijke vragen beantwoorden over economie? Niet vaak. Hoe vaak zullen ze nog in gesprek gaan over economische onderwerpen? Heel vaak. Hun eigen ervaringen en de actualiteit van de dag zijn de kapstok waarmee de leerlingen laten zien dat ze het vak beheersen, transfers kunnen uitvoeren en nieuwe verbanden kunnen leggen. Vooral de verbaal sterke/schriftelijk minder vaardige leerlingen krijgen met een mondeling de kans om te laten zien wat ze waard zijn. Nanda Stijntjes en Judith Brakkee delen in deze werkwinkel hun ervaringen met het mondeling economie op hun scholen en laten je kennis maken met deze uitdagende toetsvorm.

Accountant, onderzoeker, toezichthouder en vooral docent Frank Hordijk brengt ‘flipping the classroom’ al jaren onverkort in de praktijk. In de klas geen theorie, maar actief bezig met opgaven en andere opdrachten (die Frank meestal ter plekke bedenkt). Resultaten uit het verleden, enzovoort, maar met een jaarlijkse percentielscore van rond de 95 voor zijn clusters Beco-V6 mag het rendement van deze aanpak inmiddels zijn aangetoond. Frank vertelt in zijn werkwinkel over zijn filmpjes (beco-booster), planners en opgaven, maar met veel plezier ook over zijn fouten, geregeld (te) eenzijdige focus en verbeterpunten. Interessant en relevant voor iedere docent Beco, dus ook voor havo en voor vwo 4 en 5. Van harte welkom!

Sinds enkele maanden is onze Examentrainer voor havo economie beschikbaar. Dit biedt voor leerlingen de mogelijkheid om examens te oefenen vanuit een vertrouwde indeling en uitstraling van de lesbrieven. In deze werkwinkel laten Maarten Delvaux en Grietje van Haren zien hoe leerlingen zich met dit nieuwe boekje kunnen voorbereiden op hun examen. Uiteraard gaan jullie er in deze werkwinkel ook zelf mee aan de slag.

Wij zijn studenten van de Wageningen University (WUR) en verzorgen gratis workshops op middelbare scholen gerelateerd aan de (bedrijfs)economische lessen. Het idee is om leerlingen interactief aan de gang te laten gaan met de lesstof. Dit doen we door een of meerdere lesuren over te nemen, en dan de leerlingen mee te nemen naar de praktijk op basis van theorie die centraal staat bij onze economische studies: Economie en Beleid & Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen. We hebben in totaal 8 verschillende workshops, en in deze werkwinkel zullen we deze allemaal kort de revue laten passeren.

Experimenten dreigen in het verdomhoekje van de economielessen te komen. Allerlei (drog)redenen worden genoemd om maar geen experimenten uit te voeren: het kost te veel tijd, het programma is te overladen, het vergt te veel voorbereiding, de leeropbrengst is beperkt, enzovoort. Het is tijd om het experiment nieuw leven in te blazen. Enkele korte, weinig voorbereiding vergende experimenten komen aan bod in deze werkwinkel. Tevens experimenten die tot een hoge leeropbrengst kunnen leiden, wanneer de debriefing zorgvuldig wordt uitgevoerd. In deze werkwinkel is daarom niet alleen aandacht voor de uitvoering, maar ook voor de debriefing van experimenten.

Steeds meer jongeren willen ondernemer worden. Hoe mooi is het als ze hier op school al meer over leren? En kunnen ontdekken of het bij ze past. Belangrijk onderdeel van goed ondernemerschap is het hebben van een goed financieel plan. Hieraan zullen we in deze werkwinkel de aandacht schenken en door middel van enkele casussen de essentie van een financieel plan uitdiepen. Inzicht in het belang van een financieel plan voor studenten in hun opleiding en voor de docenten handvatten om lesmaterialen te integreren.

In Amsterdam hebben we twee praktische toepassingen voor meer inzicht in brede welvaart ontwikkeld. Een scan en een spel. We willen graag aan de hand van een casus en de 10 thema’s van brede welvaart het spel met jullie spelen om zodoende op een attractieve manier de impact van brede welvaart te laten zien. Eenieder krijgt een thema toebedeeld en redeneert vanuit dat thema op het vraagstuk. Probeer daarbij zowel positieve als negatieve impact te noteren. Daarna zullen we gezamenlijk de argumenten bekijken, bespreken, waarderen en in samenhang brengen. Op deze manier krijg je spelenderwijs meer inzicht in het thema van brede welvaart, word je gedwongen om een rol aan te nemen die er ook voor zorgt dat je blik verbreed wordt en het leert je met elkaar argumenten uit te wisselen, te luisteren en samen te concluderen. Het is bovenal echt heel erg nuttig en leuk. Goed voor groepsdynamiek en iedereen doet mee.

Deelnemers ontvangen vooraf informatiedocumenten.

Escaperooms vormen een uitgelezen mogelijkheid om gamification in te zetten in het (bedrijfseconomie)onderwijs. Tijdens het spelen van een escaperoom gaan leerlingen actief aan de slag en komen vaardigheden als samenwerken, communiceren en creatief denken aan bod. De escaperoom bedrijfseconomie van De Vrolijke Economen is een escaperoom voor examenklassen bedrijfseconomie van havo en vwo die kan worden ingezet als examentraining. In het spel worden de leerlingen geconfronteerd met allerlei verschillende onderdelen van de examenstof. Tijdens deze werkwinkel worden ervaringen met het inzetten van escaperooms tijdens de les uitgewisseld. Het grootste gedeelte van de tijd zijn deelnemers bezig te ontsnappen: u gaat kennismaken met de escaperoom door deze zelf te ervaren. Na het spelen worden verschillende manieren waarop de escaperoom inzetbaar is tijdens de lessen bedrijfseconomie besproken. Tot slot bedenkt u zelf een (concept voor een) puzzel voor een bedrijfseconomische escaperoom.

Stichting Day for Change gaat in deze interactieve werkwinkel in op de veranderingen die zich voltrekken in het nadenken over economie en het economieonderwijs. We leven in een wereld die snel verandert en worden geconfronteerd met ecologische en sociale uitdagingen. Ons economisch denken staat centraal bij deze problemen, zowel als oorzaak als oplossing. Een brede en pluriforme blik op de economie is belangrijk om mee te geven aan leerlingen zodat ze na hun opleiding beter kunnen omgaan met die uitdagingen in een veranderende wereld. Kortom hoe geef je thema’s als duurzaamheid, mvo, welzijn en circulaire economie ook een plek in het klaslokaal? We gaan in op de theorie en geven toepassingen voor de praktijk.

Als LWEO-gebruiker heb je gratis en volledig toegang tot de constructieomgeving van ToetsPers. Wil je snel en efficiënt aan de slag met het toetsmateriaal? In deze werkwinkel ontdek je hoe je eenvoudig opgaven vindt, aanpast en organiseert met slimme tools zoals labels en toetsmatrijzen. We nemen je stap voor stap mee door de digitale omgeving en laten je alle handige functies zien. Schrijf je in en leer hoe ToetsPers je toetsproces stroomlijnt!

Kosten voor de conferentie: € 70 per persoon.

Aanmelden vóór 24 april kan d.m.v. onderstaand formulier.

Meerdere werkwinkels vinden in maar één ronde plaats of zijn beperkt qua aantal deelnemers.

U wordt verzocht drie werkwinkels te kiezen in volgorde van uw voorkeur. We zullen proberen zoveel mogelijk uw eerste en uw tweede keus te honoreren.

Na aanmelding ontvangt u per e-mail het definitieve programma en de routebeschrijving.

Het maximum aantal deelnemers bedraagt 200.

Aanmeldingsformulier LWEO-conferentie

Naam(Vereist)
Ik ben docent:(Vereist)
Adres(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
De routebeschrijving en het definitieve programma zullen uiterlijk 6 mei naar uw e-mailadres verzonden worden.
Ik ontvang nog niet de gratis elektronische nieuwsbrief economie op mijn e-mailadres en wil deze in de toekomst ontvangen.
Ik ontvang nog niet de gratis elektronische nieuwsbrief bedrijfseconomie op mijn e-mailadres en wil deze in de toekomst ontvangen.
Geef hieronder de werkwinkel van uw voorkeur aan. Er zijn 2 werkwinkelrondes, maar wanneer een werkwinkel ‘vol’ zit, zullen de laatst aangemelden naar een werkwinkel van hun derde voorkeur doorgeschoven worden.
Aanmeldingsformulier vóór 24 april 2025 versturen.