Lesbrief Economische Modellen (2e druk)
Overheden maken bij het ontwerpen van economisch beleid vaak gebruik van macro-economische modellen. Deze modellen proberen de economische verbanden in een economie zichtbaar te maken door de economie te beschrijven als een stelsel met vergelijkingen. Op deze manier kunnen de modellen door de overheid gebruikt worden om de mogelijke gevolgen van bepaalde beleidsmaatregelen door te rekenen. In deze lesbrief wordt het macro-economische conjunctuurmodel van Keynes behandeld, een model voor de korte termijn, waarbij de vraagkant van de economie centraal staat.
In hoofdstuk 1 wordt het model opgebouwd voor een gesloten economie, waarbij eerst de vraagkant van het model besproken wordt en daarna de aanbodkant. Ook komen conjuncturele werkloosheid en natuurlijke werkloosheid aan bod, evenals een grafische weergave van het model.
In hoofdstuk 2 wordt bekeken op welke manieren de overheid anticyclisch beleid kan voeren om het langetermijnevenwicht te herstellen als de economie zich daar niet in bevindt. De beleidsmaatregelen die de overheid neemt, hebben een soort sneeuwbaleffect. Dat is de multiplierwerking. De effecten van de beleidsmaatregelen kunnen daardoor versterkt worden. Hierbij kunnen er ook inverdien- of uitverdieneffecten optreden.
In hoofdstuk 3 wordt het model uitgebreid met de sector buitenland, waardoor het realiteitsgehalte van het model toeneemt.